Climacom

22.02.2022

Mitsubishi Electric представи нов продукт – Ecodan Hydrodan – нова, високоефективна термопомпа вода-вода за многофамилни жилищни сгради

Решението „plug and play” е специално проектирано да осигурява отопление и топла вода в многофамилни жилищни сгради и да се възползва от устойчивата енергийна ефективност, която предлагат следващото поколение отоплителни системи. Той също така работи с малко количество хладилен агент R32, който е с нисък потенциал за глобално затопляне, за да намали вредното въздействие върху околната среда.

„Вече има решения за отопление с възобновяеми източници за еднофамилни проекти, но това е едно от първите нисковъглеродни решения за многофамилни жилищни сгради.“, споделя продуктов мениджър за Hydronics в Mitsubishi Electric.

„През следващото десетилетие ще продължим да декарбонизираме отоплението за дома, за да достигнем целта за нулева нетна стойност и нисковъглеродната технология ще играе ключова роля. Ecodan Hydrodan и по-конкретно използването на отопление вода-вода, ще е подходящо решение.“

Застроената среда допринася за 30% от всички въглеродни емисии в Англия, като само отоплението на жилищни домове представлява 17% от тези емисии.

Нискотемпературните термопомпени системи Ecodan Hydrodan могат да се монтират в отделни апартаменти, за да доставят битова гореща вода с помощта на интегриран резервоар за съхранение и гореща вода за отопление. Уредите се свързват към 5-то поколение цялостна мрежа за отопление, разположена в цялата сграда, за да доставят на жилищата възобновяемо отопление и топла вода.

Мрежите от 5-то поколение използват ултра ниска температура, обикновено между 10-30°C. Използването на такава ниска температура означава, че в мрежата могат да се използват множество термопомпи с вода. Термопомпите могат да използват мрежата, като източник на топлина или система за охлаждане, в зависимост от нуждата от отопление или охлаждане. Това означава, че мрежата може да се използва като енергийно хранилище за преразпределяне на неизползваната енергия от охладителната инсталация спрямо нуждите за разпределяне на топлина към отоплителната инсталация.

Ecodan Hydrodan подобрява топлинната енергия от водния цикъл за използване във всеки апартамент. Всеки модул предлага диапазон на мощност между 1,1kW и 7,5kW с температури на потока до 60°C. 170-литровият интегриран резервоар включва променлив PIC (pressure independence control - независим от налягането контрол) контрол на цикъла на клапана, което позволява на потока в уреда да се променя, независимо от налягането в системата. 

Всички връзки на веригата за топлинна мрежа, мрежова студена вода, БГВ (битова гореща вода) и LTHW (нискотемпературна гореща вода), са монтирани в горната част на модула за лесна инсталация. Ecodan Hydrodan също е съвместим със системи за подово отопление, радиатори, вентилаторни конвектори и вентилаторни радиатори и предлага управление както на една, така и на втора зона.

Устройството включва лесно свалящ се модул на термопомпата, съдържащ компресора, топлообменника между хладилен агент и вода, кръговия топлообменник на хладилен агент и циркулационната водна помпа.

Модулът на термопомпата улеснява поддръжката, както и ремонта. Също така работи при изключително ниска мощност, което означава, че няма да причинява смущения за обитателите на жилищни сгради. Неговото високоефективно отопление и производство на топла вода, в комбинация с усъвършенстваното интернет управление, могат да помогнат за намаляване на разходите за собствениците.

Източник: https://les.mitsubishielectric.co.uk/latest-news/mitsubishi-electric-launches-low-carbon-heat-pump-for-multi-residential-sector