Climacom

19.02.2018

Mitsubishi Electric проектира експериментален интерфейс за хора с увредено зрение

Mitsubishi Electric Corporation обяви, че съвместно с училище за хора с увредено зрение е проектирал експериментален интерфейс за дистанционно управление, който позволява на хората лесно да управляват оборудването, като използват интуицията си за докосване, за да разпознаят формите и движенията на различните управления. 

Експерименталният интерфейс за дистанционно управление на климатици е разработен като казус със съдействието на учители и ученици в училище за хора с увредено зрение. Същите принципи на съчетаване на височини, форми и т.н., които учениците изучават в училището, бяха приети в разработването на новия интерфейс. Уникалният интерфейс използва отличителни форми, позиции и движения, които обозначават различните режими на климатика, както и състоянието и работата на всяка функция, позволявайки на хората с увредено зрение лесно да потвърждават и регулират настройките. 

Когато хората с увредено зрение използват потребителски продукти, те често срещат проблеми с това, че не могат да разберат формите или структурата, по които се контролират операциите, като например разположените върху гладка повърхност бутони на дистанционното управление. Mitsubishi Electric вярва, че може да разшири кръга от хора, които могат лесно да използват потребителски продукти. 

Занапред Mitsubishi Electric ще продължи проучването на иновативни интерфейси, които могат да бъдат управлявани с помощта на човешките сетива по творчески начини за приложение в продукти и системи, като например потребителски уреди и промишлено оборудване. 

Източник: http://www.mitsubishielectric.com/news/2018/0214-c.html