Climacom

Блог

Mitsubishi Electric представя нова моноблок термопомпа Ecodan с хладилен агент R290

  • Нова термопомпа Ecodan с естествен хладилен агент R290
  • Висока температура на потока до 75 °C при външна температура до -15 °C
  • Диапазон на приложение до външна температура от -25 °C за моновалентна работа
  • Идеален при реконструкция или подмяна в съществуващи сгради

По време на търговското изложение ISH 2023 във Франкфурт, Mitsubishi Electric представи разширеното си портфолио от енергийноефективни термопомпени системи Ecodan, като включи моноблокови варианти с хладилен агент R290 (пропан).

R290 е естествен хладилен агент без цвят и мирис, с нисък GWP (потенциал за глобално затопляне). R290 е алтернативно и екологично решение за избягване на евентуални бъдещи ограничения и забрани за използване на флуорирани хладилни агенти (F-газове). Преди всичко благодарение на високата си енергийна ефективност и много добрите си термодинамични и хладилни свойства, R290 е признат за високоефективен и енергоспестяващ хладилен агент в термопомпите.

Новите термопомпи Ecodan с хладилен агент R290 от серията PUZ-WZ ще се предлагат в три нива на мощност. С отоплителна мощност съответно 5, 6 и 8,5 kW, новите моноблокови варианти на термопомпите осигуряват максимални температури на потока до 75 °C , което ги прави идеални при реконструкция или подмяна в съществуващи вече сгради.

Термопомпите са проектирани за инсталация както индивидуално, така и в комбинация, като например с термопомпа въздух-въздух за температурен диапазон до -25 °C. Основното предимство е, че новите тела R290 могат да достигнат температура на потока до 65 °C  дори при тези ниски температури.

При външна температура от -15 °C новите моноблокови варианти са напълно готови за работа до максималната температура на потока от 75 °C. Това представлява значително разширяване на обхвата на приложение, в сравнение със стандартните модули.

Новата термопомпа с хладилен агент R290 е конструирана като моноблок система и разполага с опция за хидробокс като вътрешно тяло или с доказан 200/300-литров буферен резервоар за подготовка на гореща вода. Тъй като външното и вътрешното тяло са перфектно адаптирани едно към друго, термопомпата Ecodan с R290 може да се похвали с превъзходни класификации за енергийна ефективност, като например минимален годишен COP от 3.0.

В рамките на външното тяло на термопомпата работи затворен охлаждащ кръг, който не изисква допълнителна намеса по време на монтажа. Външният и вътрешният модул са свързани помежду си чрез водопроводни тръби. Освен това компресорите и съществуващите предпазни мерки в рамките на термопомпите са претърпели конструктивни корекции, за да се осигурят оптимални условия за безопасен монтаж и експлоатация на новите модули.

Разгледайте всички наши предложения на www.climacom.com

Източник: ISH 2023